Din munhälsa och vad du äter

Allt du stoppar i dig påverkar din munhälsa på olika sätt. Till exempel har vi tidigt fått lära oss att det är dåligt för tänderna att äta socker. Frågan är bara vad du ska äta för att din mun och dina tänder ska må bra?

Bra kost för din mun

Det finns faktiskt en del frukter och grönsaker som är bra för dina tänder eftersom de främjar produktionen av saliv. Det i sin tur hjälper till att rengöra dina tänder. Några exempel är sallad, äpplen och morötter. Även basiska mejeriprodukter kan vara bra då de neutraliserar syran i din munhåla. Exempel på sådana produkter är naturell yoghurt, ost och mjölk. Är du svag för sötsaker ska du välja choklad som innehåller minst 70 procent kakao. Den innehåller antioxidanter som hjälper till att bekämpa bakterier i munnen.

Bra munhälsa

det allra viktigaste för en bra munhälsa är att borsta tänderna regelbundet, det vill säga två till tre gånger om dagen. Du bör använda minst två centimeter tandkräm varje gång. Det är också bra att skölja munnen med flour varje dag eftersom det stärker din tandyta. Det finns även andra hjälpmedel som till exempel tungskrapa och tabletter som motverkar muntorrhet. Vill du komma i kontakt med någon som kan hjälpa dig så kika in på Akademitandvården.