För finsmakaren

Att mat är något som verkligen kan skänka njutning till oss ätare är det såklart inte något tvivel om. Finsmakare är vi alla i någon mån, vissa mer, vissa mindre. Det beror förstås på vad man tycker om, men det det beror även på hur mycket man känner till. Vi ska ge en miniguide här till några riktiga gomretare.

Salami

Chark

Egentligen är det inte helt rätt att dela upp de olika råvarorna i kategorier eftersom med vissa så är det så att säga symbiosen mellan de båda som blir den riktiga höjdaren. Men är det så så får ni det helt enkelt förklarat.

När man pratar om finsmakeri och chark så hittar man inte sällan sådana produkter från Italien och Spanien. Från Spanien, eller mer exakt, från Iberiska halvön, kommer Chorizo som i sin riktiga form (alltså inte det som Mamma Scan säljer), så är det en riktig delikatess. Från Italien kommer ett helt gäng med delikatesser att gotta sig i. Charkprodukter från Italien handlar mycket om kallskuren salamikorv, lufttorkade skinkor och så varianter på det. En bit lufttorkad parmaskinka med en fransk brieost och en skvätt lagrad balsamico och du har vunnit!

Ost

När det handlar om ost så finns det många olika länder som producerar produkter i hästväg. Eftersom vi inte har hela dagen på oss så nöjer vi oss med våra två absoluta favoritostar som både är goda som de är, och för att piffa upp något.

Fransk Brieost – En mjuk och ganska krämig konsistens är det på denna ost. Eftersöker man stark ost får man vandra vidare, för brieosten är framförallt den som skänker den där lilla extra runda smaken i munnen när det blandas med andra godsaker. Ska ätas rumstempererad, gärna på ett kex och med balsamico Klicka för att se bild.

Parmesanost – Lite av ostarnas ost när det gäller smak. Förutom att lägga en skiva på ostmackan så anser undertecknad att detta mästerverk till ost går att använda till i princip all varm mat. Perfekt till alla typer av pasta. Läs här om hur parmesanost tillverkas.

Övrigt

På en övrigtkategori när det handlar om gourmetprodukter så får man göra precis som med osten, man får välja sina favoriter fastän det finns så många.

Olivolja – En bra olivolja kan likt parmesanost förgylla nästan all mat. Bäst är den om den är kallpressad.

Balsamico– har vi nämnt ett par gånger och den tåls att nämnas. Lägger den där lilla sista finishen på något som redan är nästan perfekt.

Sambal oelek – En högst oväntad produkt på den här listan. Men tycker man om att det river till lite i maten så sambal oelek något av det bästa du kan använda. Skänker en härlig sälta och en skön chilikick.

Lär dig mer om olivolja här.
Se bild på balsamico här.
Klicka för bild på Sambal oelek.