Mejerivaror, det viktigaste i kylskåpet

Det finns få saker som är så djupt förankrade i matvärlden som mejeriprodukter. I den västerländska kulturen används mjölk eller grädde i en otrolig mängd såser, och lyxmat utan en stor mängd smör är inte lyxmat. Vilka är då de mejerivarorna som alltid borde finnas i kylskåpet?

smör

Smör

Det finns få saker som restauranger gör bättre än att använda en otrolig mängd smör i maten, och det fungerar. Ingenting i restaurangköket kan föra fram de smakerna som finns i råvarorna så otroligt bra och sedan själv lägga till någonting lite extra. Även om man kanske inte kan unna sig riktigt så mycket smör varje dag så är det absolut något som borde finnas i kylskåpet. Använd det till varje rätt och bli en mästerkock.

Grädde

Precis som med smöret så tillför grädden mycket till en maträtt och är dessutom perfekt när man skall göra en sås. Gräddens förmåga att i vispad form komplimentera och neutralisera söta efterrätter skall inte heller glömmas. Få efterrätter är så enkla som att snabbt fixa ihop en kladdkaka med vispad grädde.

Crème fraîche

Denna surnade grädde har tagit Sverige och världen med storm. Med sin inbyggda syrlighet har den börjat bli en standardgrund för både varma och kalla såser. Den kan även stå för sig själv och vara perfekt perfekt att klicka i soppor eller grytor för att ge en rundare smak.

Vad bör man tänka på?

När man väl väljer sina mejerivaror finns det ett antal saker man bör tänka på. För det första så reflekteras djurens miljö och levnadskvalitet i den slutgiltiga produkten så välj gärna lokala högkvalitativa varor. Norrmejerier har på sin hemsida bra med information om levnadsstandarden och hur hela processen från hagen till din kyl går till.

Hur mycket råvarorna pastöriseras har även det påverkan på mjölken och dess kvalitet. Många lågprismärken pastöriserar sin mjölk vid extremt höga temperaturer vilket ger den längre hållbarhet men försämrar dessvärre smaken.