Näring i dagens kost

Att äta en apelsin idag ger inte samma näring som den gjorde för 50 år sedan. Dagens massproducerade värld gör att det frukt och grönt vi äter idag inte innehåller den näring som den för många år sedan gjorde. Gör det då att vi människor lever med näringsbrister vi inte känner till?

ApelsinjuiceOdlingar – från förr till idag

Eftersom grödor idag odlas i mycket större utsträckning än vad de gjorde för 50 år sedan gör det att jorden inte räcker till. Grödor odlas på samma ställe år efter år vilket gör att jorden urlakas på den näring som den tidigare givit. det räcker inte att konstgödsla jorden för att få tillbaka näringen. Jorden måste få vila några år för att återhämta sig och den tiden finns inte idag. Dagens jordbrukare måste odla stora mängder grödor för att gå runt och överleva.

Ett minskat näringsinnehåll

Det finns idag flera studier som visar ett minskat näringsinnehåll i dagens frukt och grönsaker. I en artikel i ”Nutrition and health” har dietisten David Thomas jämfört näringsämnen i frukt och grönsaker mellan åren 1940 och år 2000. Resultaten visar på ett betydande minskning av näringsämnen och det krävs idag att vi äter stora mängder grönsaker för att få samma näring som år 1940.

Komplettera med bra kosttillskott

KosttillskottEftersom näringsinnehållet i dagens grödor minskat så tydligt kan det behövas komplement  till maten i form av kosttillskott för att få i oss de vitaminer och mineraler vi behöver. Genom att kombinera en balanserad kost från många olika råvaror med ett bra kosttillskott kan vi vara säkra att få i oss det vår kropp kräver för att fungera optimalt. ”Optimal Frukt och Bär” är ett kosttillskott som bland annat säljs på Gröngåva.se, ett seriöst företag med hela 12 år i branschen. ”Optimal Frukt och Bär” innehåller alla vitaminer och mineraler kroppen dagligen behöver vilket gör att du bara behöver en tablett om dagen för att tillgodose kroppens behov. Blandningen innehåller inga tillsatsämnen eller konstgjorda färgämnen utan det är en blandning av massor av frukt, bär och örter.

Den vanligaste näringsbristen är järnbrist och hela 50% av Sveriges kvinnor har någon gång under sin livstid brist på järn. En annan vanlig näringsbrist är D-vitamin brist. Förmodligen är det så vanligt i Sverige eftersom vi inte får i oss det ljus vi behöver under vinterhalvåret. Därför är ett tips att köpa hem D-vitamin och ge till alla i familjen under vinterhalvåret för att undvika brist.

Några av de vanligaste symtomen vid näringsbrist är;

  •  Nedsatt immunförsvar med återkommande förkylningar.
  • Trötthet, orkeslöshet och nedstämdhet.
  • Sämre kvalité på hår, hud och naglar.

Känner du igen dig i några av symtomen kan det vara bra att komplettera kosten med ett bra kosttillskott och se om symtomen avtar.